söndag 27 april 2014

Funderingar kring odling


Jag har en liten köksträdgård - finns i dagsläget en rabarberplanta och en gräslöksbuske (som fanns när jag flyttade hit) och några kryddörter som jag varit med och stoppat  jorden. I övrigt finns två små gräsmattor och ett par blomrabatter med lite av varje i, jag försöker luka/rensa bort ogräset men annars är jag inte så särskilt intresserad.

Jag drömmer om odlingsland för ätbart tex grönkål, morötter och sallad men kommer inte till skott.

Har lånat två böcker på biblioteket Odla i pallkrage av Eva Robild, hon har bloggen Med fingrarna i (j)orden. och Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson.
Har också hittat ett par intressanta bloggar: Ekoplantan i Torsås har bla ett inlägg om Massor av grönsaker på liten yta, skaparen bakom modellen heter Peter Norris och bor i Danmark.  Hittade också Odlingstv av Sara Bäckmo, Alternativ har Handbok för vardagsekologi - odling, bloggen Manoren skriver om Hur man lyckas med odling i pallkragar, Koloniträgårdsförbundet har tips om hur man lyckas med Djupodling det finns alltså hur mycket som helst att läsa in sig på.

Jag får antigen ta mig i kragen och komma till skott eller så får jag göra upp planerna och skaffa material och utrustning så jag är med till nästa vår. Det finns ju oftast bra grönsaker att köpa  affären också.

2 kommentarer:

annasaviga sa...

Sallad och rädisor är busenkelt att odla, bara att läsa på påsen och du kommer inte att bli besviken. Salladslök och dill (till färskpotatisen) har jag också lyckats med på små ytor.
Det är kul att odla!

Sjömans-Elin sa...

Fastnade lite i den där artikeln Massor av grönsaker... Jag har odlat i pallkragar i två-tre år. Fyra pallkragar. Det har väl gått sådär, men det handlar mest om att jag a) inte haft ork att rensa ogräs och b) inte haft koll på när saker ska sås och skördas. I år har jag trappat upp det ett snäpp, men jag är INTE i klass med "Massor av grönsaker". Här blir det morötter, frilandsgurka, squash, sallad, några olika sorters bönor, suger snaps, jordärtskockor, spenat och mangold. I pallkragar. Några fler än förra året. Finns planer på riktiga land (djupgrävda) nästa år, men för en gångs skull låter jag saker ta den tid det behövar. (Läs: planerna behöver mogna.) Jag har använt mig av Lena Israelssons Jandbok för köksträdgården. Testat och misslyckats en hel del som sagt, men börjar greppa det hela nu. Tror jag.

Som Anna skriver, sallad är lätt. Spenat och mangold likaså. (Gillar du nässlor och spenat gillar du antagligen mangold också.) Squash är jäkligt tacksamt, brukar gå att köpa färdiga plantor i välsorterade blomaffärer. Två i en pallkrage och du har squash nog att frysa in.

Oj vad långt det blev. Hoppas du får tummen ur och planeterar något i alla fall! :D