tisdag 18 juli 2017

Slöjdsommar 2017

En månad av sommarlovet 2017 har försvunnit iväg, inte mycket slöjdrelaterat har förekommit. Eller en kofta stickad uppifrån och ner pågår men fram till igår är det det enda. Koftan vet jag inte om den någonsin blir klar, även om jag just nu tror det, den finns alltid risk för att den hamnar i UFO-högen.

Men som sagt igår blev något klart - en vanlig tygkasse!
Ja, lite ovanlig också, jag var på "Sveriges största syjunta!" och sydde den utifrån ett mönster på engelska. Lite extra fix blev det - jag var sparsam med materialet i sann Kamprad anda och tog några restbitar, för att gömma skarven blev det en passpoal och sen kompletterade jag med en ficka också. Vid maskinerna, det fanns fyra totalt, bredvid mig jobbade en äldre tysktalande herre, frun hjälpte till att vända förklädesband och vid andra sidan jobbade en ung kille med att konstruera en drake, i sällskap av sin mormor. Det var en stor glädje att sy igen - det känn som det är länge sedan sist!

"Sveriges största syjunta!" går av stapeln på IKEA-museum i Älmhult i utställningen Textil playground. Det var första gången jag besökte IKEA-museum men det är troligtvis inte den sista. Jag känner att där definitivt finns mer att se och läsa om IKEA historia, den här gången, gick jag med på en bra guidning  men vi hann inte se allt.

Mitt första besök på IKEA var med farbror, faster, mamma, pappa och lillasyster i början av 70-talet troligen 1974 för bilen vi åkte alla i var en gul Golf som var alldeles ny (det här var före lagen om bilbälten mm). Vi var där främst för att titta på en utställning av Västkuststugan - med en stuga uppbyggd inne i varuhuset men jag tror också att jag fick mitt första påslakan där! Jag tror att andra besöket var som övningskörare strax innan 18-års dagen och då vet jag att en skrivbordslampa i form av ett lysrör fick följa med hem. Sen dess har det varit många besök, en period jobbade jag så att jag besökte IKEA en snabb sväng, på en kvart eller så, varje fredag på väg hem från jobbet. Min absoluta IKEA favorit har jag berättat om tidigareIvar hyllsystem kanske fanns de redan på varuhuset den där första gången jag var där. Det blev inga nya Ivar delar igår, det är kanske fyra år sen de senaste hyllplanen inköptes och trots att de är så flexibla fick jag då specialbeställa gavlar/stegar i rätt höjd, men jag har monterat ner och upp Ivar senast i förra veckan.

Idag kollade jag två trevliga intervjuer om IKEAs grundare: Felix möter Ingvar Kamprad och Ingvar Kamprad helt klart sevärda i mina ögon och funkade fint att sticka till.

Nu blir det att börja sy igen - det är ju kul!

Ps. Det blev endast två kassar som fick följa med hem - kan man någonsin ha för många tygkassar?
 Ds.

2 kommentarer:

Annika Odelstav sa...

Jättefin kasse och ännu roligare att du tycker det är kul att sy igen! Sommarkramar!

fale artut sa...

Tygpåsar behövs jämt!!