torsdag 7 juli 2016

Vilket går fortast att sy själv eller köpa färdigt?

Mitt svar måste bli - det beror på!
Här syns en klänning - påbörjad och klar samma dag i förra veckan och en T-shirt - två och ett halvt år har det tagit från det att tyget klipptes till T-shirten nu äntligen blev färdig.
Klänningen är i samma modell som den här, tyget är ett jeansliknande dock tuskaftsvävt köpt på Ohlssons tyger i Umeå i början på 90-talet. T-shirten är sydd efter ett mönster från Almedals nr 43906 Snäv jumper och kort kjol i trikåtyg, tyget som liknar muddväv kommer från Gittes är inköpt på Symässan i Malmö våren 2014.
T-shirten hade fastnat som UFO när det bara var kanterna kvar att göra - jag är inte helt nöjd med passformen i ärmhålen men den funkar att använda. Behöver sy några fler T-shirts, tyg finns, så jag får ta och fundera på hur jag ska lösa problemet med passformen.

 
Här hänger förmiddagens kjol, hittade en bit jeanstyg i mammas ena kattvind - tyget är arvegods från en sedan ganska länge avliden sömmerska. Jag tvättade tyget igår, klippte och sydde idag, mönstret är väl beprövat, här syns en av de fem kjolar jag sytt efter samma mönster.

Kjolen var definitivt snabbare att sy själv än att åka till en, två, tre eller många fler affären för att försöka hitta en som jag trivts med. Jag använde ett tyg som redan fanns och jag hade en trevlig stund vid symaskinen - en "affärsresa" hade varit mindre trevlig och arbetsvillkoren för de som skulle sytt min kjol hade säkert inte varit på långa vägar så bra som  jag har haft det i förmiddags.

En person som vill göra skillnad är Fru Purjo  som sedan 2013 syr alla sina kläder själv, http://frupurjofixar.se/2013/05/26/ingenting-ar-gratis/ gå gärna in och läs om hennes ställningstagande.

Här är även en läsvärd artikel om hur klädindustrin tyvärr kan fungera, tre år gammal men tyvärr stämmer nog en hel del fortfarande. Det höga priset för billiga kläder http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/194686?programid=1300

Ps. Får se om jag får fart på bloggen igen - jag har saknat den men av någon underlig anledning inte haft någon lust att skriva. Ds.

2 kommentarer:

Anonym sa...

test

Anonym sa...

Gör ett nytt försök! Fina kläder du har gjort! Känner igen det där med att vissa plagg går snabbt och andra kan ligga hur länge som helst. Men visst är det skönt att ibland slippa leta på stan och sedan ändå inte hitta det man vill ha! Hoppas du får till ett bra t-shirt- mönster! /Erika