söndag 22 juni 2014

Nässelköttbullar

Hittade ett inlägg jag missat att publicera - lite sent att plocka små nässlor nu men jag har läst att det även gå att plocka toppbladen på stora eller hösta ner nässlorna så kommer det nya små igen.

Recepten nedan kommer från boken Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg, ISBN 978-91-534-3655
Maja bygger sin matlagning på klimatpyramider - som är sammansatta utifrån vad som finns "naturligt" vid olika tider på året. Just nu finns det gott om nässlor så då använder man det.

Nässelköttbullar
Till 6-8 personer
1 liter (150 g) nässlor
3 hg kokt potatisar (ca 6 st)
4 hg köttfärs tex nötfärs
3/4 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
2 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
3 vitlöksklyftor

Skölj och förväll nässlorna snabbt i lättsaltat vatten*. När färgen är skirt grön är de färdig. Kyl ner dem under rinnande kallt vatten. Krama ut vattnet och hacka dem. Mosa potatisarna med en gaffel. Blanda köttfärs, potatis och nässlor. Krydda med salt, svartpeppar, oregano och pressad vitlök. Rulla smeten till köttbullar, blöt händerna i kallt vatten så går det lättare.

Jag gjorde drygt dubbel sats och stekte köttbullarna i ugnen.
Lägg bakplåtspapper i en braspanna och lägg köttbullarna där direkt. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in braspannan på nedersta falsen, 10 minuter. Ta ut och vänd med stekspade.
Sätt in braspanna på mittersta falsen, 10 minuter. Ta ut och vänd med stekspade.
Sätt in braspannan på mittersta falsen igen, 10 minuter. Ta ut och vänd med stekspade.
Sätt in braspanna på mittersta falsen igen, 10 minuter. Ta ut kontrollera så att köttbullarna är genomstekta och lägg upp i serveringsskål eller i matlådor för att frysa.

* Jag förväller genom att koka ca 1/2 liter vatten i en gryta (eller i vattenkokaren och slå över i gryta), hälla i de sköljda nässlorna.


Jag har också gjort Ugnsbakade fiskrulader med nässelkräm det blev också gott.

Ett annat recept jag använt flera gånger är
 Pastasås med linser.
ev 2 hackade lökar och 3 rivna morrötter
ev 1-2 msk rapsolja
5-7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl röda linser
1-2 tsk timjan
2 vitlökklyftor
1-2 tsk balsamvinäger
2 tsk soja
1-2 tsk tomatpuré
salt och peppar
ca 1/2 dl grädde eller havregrädde

Förbered eventuella grönsaker. Fräs dem i rapsoljan. Häll i vatten (den mindre mängden om du inte använder några grönsaker), buljongtärning och linser.Krydda med timjan, pressade vitlöksklyftor, balsamvinäger, soja, tomatpuré, salt och peppar. Låt alltsammans koka tills linserna blivit mjuka, det brukar ta 10-20 minuter. Slå i grädden och smaka av. Servera med pasta och sallad.

I boken Fester med rester från Kyrkkaffe finns många bra idéer och recept hur man tar tillvara både det man hittar i naturen och rester.

1 kommentar:

Slow-Eva sa...

Nu äter jag själv inte kött men det låter väldigt bra att ha i nässlor i köttbullarna. Det märks inte så mycket kan jag tänka men är ju supernyttigt!