lördag 1 februari 2014

Julklappar till fötter som ska vara i gummistövlarna


Köpte 3 hg omärkt raggsocksgarn från Blötbergsboden på Vävdagarna i Glimåkra i höstas. Stickade först ett par herrsockar och sen ett par damsockar tyvärr räckte inte garnet riktigt så jag fick leta upp en rest av Rauma raggi och komplettera med.
Sticknördsfakta:
Stickor: 4,5 mm rundsticka 80 cm. Stickade ett par i taget med magic loop. Gillar väldigt mycket att få båda sockorna färdiga samtidigt tyvärr går det lite långsammare än med strumpstickor men jag kan säkert träna upp handlaget.
Mönster:
Antal maskor 44 m (40 m)
Sticka skaften i resår 2rm, 2 am.
Längd på skaften 24 cm (21 cm)
Hällapp: Stickas på halva maskantalet  i min favoritförstärkning *1 rm, lyft 1 m som om den skulle stickas rät*, aviga maskor på avigsidan, *lyft en maska som om den skulle stickats rät, 1 rm* aviga maskor på avigsidan. Fortsätt i 22 varv (20 varv).
Hältak: Varv 1: Sticka 2 rm förbi mitten på hällappen, ^lyft av först en maska och sen en till, sätt sen tillbaka dem på vänster sticka så att de är vridna och sticka ihop bägge maskorna i bakre maskbågen på stickan^= kallar detta minskning som lutar åt vänster i fortsättningen (mlv), sticka 1 rm.
Varv 2: Lyft en maska, sticka 2 am förbi mitten, sticka ihop 2 maskor avigt, 1 am.
Varv 3: Lyft en m, sticka 3 rm förbi mitten, gör en (mlv), 1 rm. Maskorna man stickar ihop sitter vars sida om "hålet" som man vände varv förra gången.
Varv 4: Lyft en maska, sticka 3 am förbi mitten, sticka ihop 2 maskor avigt, 1 am. Fortsätt på detta sätt med en maska mer för varje gång tills alla maskor är slut.
Vristkil: Plocka upp 11 m (10 m) vid varje sida av hällappen. Fortsätt sticka resårstickning på ovansidan av sockan men slätstickning på undersidan. Sticka 2 varv minska sen i kanten av de upplockade maskorna. Tänk på att få minskningarna att luta till vänster resp höger på sidorna. Gör minskningarna vartannat varv till det åter är 44 m (40 m) på varje socka.
Fotens längd: ca 23 cm (20 cm)
Tån: Minska vid kanterna 4 m på vartannat varv. Tänk på att få minskningarna att luta åt vänster resp höger.
När det är totalt 16 maskor kvar görs en hopstickning av tårna med "maskstygn",
Se video http://www.garnstudio.com/lang/se/video.php?id=124&sort=2&thumbnails=on
eller http://www.youtube.com/watch?v=-S9v-pEiu-M

Eller tänk för dig själv:
1. Sticka  en maska avigt på främre stickan, dra tråden igenom, lyft av maskan.
2. Sticka en maska rät på främre stickan, dra tråden igenom, lyft inte av maskan.
3. Sticka en maska rät på bakre stickan, dra tråden igenom, lyft av maskan.
4. Sticka en maska avigt på bakre stickan, dra tråden igenom, lyft inte av maskan.

Avsluta med att fästa trådarna noggrant.

Inga kommentarer: