söndag 6 juli 2014

Rosor - sypåse

Jag var på ett trevligt evenemang i veckan.
A rose is a rose is a rose is a rose  Österlens museum  i Simrishamn. Där virkade jag en ros efter Inger Olssons beskrivning och såg även en fin sypåse - marsma (dock utan rosor).
Jag har ganska länge varit sugen på att göra en egen sypåse - marsma  (el maschma), det finns ju så fina lite varstans på nätet - bilden ovan är tjuvlånad från Wild roses and blackberriesTextila inslag har skrivit en del om namnet och samlat några fina ex här och härSom Textila inslag skriver finns det nästan inga nertecknade mönster utan var och en gör sin egen modell utifrån vad man sett. Jag har dock hittat ett mönster till en sypåse i skinn,se Tidskriften Västerbotten, sidan 227. Men det finns inga mått så även här får man skapa själv.

Jag började med att förstora upp mönstret till en bredd jag tyckte verkade bra. Kände dock att "omslaget" blev alltför kort så jag ritade vidare fritt på papper.
Tog en försvarets fotlapp och nålade fast mönstret och klippte ut. Ritade några rosor som jag klippte ut i kartong  och ritade över på tyget, letade fram garn.

Och började brodera, inspirerad av boken Rosenbroderier och andra tekniker av Ingrid Eggimann-Jonsson finns tex på Bokus.

Så här långt har jag kommit just nu. Tror att det finns plats för några "rosor" (eller blommor ska jag kanske säga för jag tycker inte att mina är så rosliknande) till och kanske lite blad.

Rosor från trädgården. 

Tillägg: Fler fina "sypåsar"
http://www.malinbohm.se/2012/10/ett-litet-paket-slojd/ ,
http://www.malinbohm.se/2012/04/minimesma/,
http://irenejb.blogspot.se/2014/09/marsmamaschma.html,
http://irenejb.blogspot.se/2014/10/marsma-nummer-2.html
http://irenejb.blogspot.se/2014/11/forvaring.html,
http://erica-svala.blogspot.se/2014/10/its-bold-its-bright-its-crazy-its-marsma.html 
och http://clarastickar.blogspot.se/2014/12/en-marsmamaschmapasma-eller-sypase.html

2 kommentarer:

Elisabet sa...

Kul med mönstret till sypåsen!

Kullerbyttatextil sa...

Vilka fina broderier! Ska bli kul att se fortsättningen!