fredag 21 augusti 2015

Nyttiga chokladbollar?


Jag har ofta ett stort sug efter chokladbollar / choklad / socker på eftermiddagen på jobbet. Ibland står jag emot, ibland klarar jag mig med ett äpple men allt för ofta faller jag i fällan och köper en delicatoboll enligt innehållsförteckningen finns det följande i:
"Socker, havregryn, vegetabiliskt fett (palm, raps, shea), vatten, kokosflingor, kakaopulver, salt, arom (mocka, vanillin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), emulgeringsmedel (vegetabiliskt E471, sojalecitin), färgämne (sockerkulör). Kan innehålla spår av mjölkprotein."
-Inte många nyttigheter där!


 I Råsmart familj av Ulrika Hoffer hittade jag ett recept på nyttiga / inte så onyttiga chokladbollar.

Jag gjorde så här:
100 gram dadlar utan kärna = 10 st
2 msk kokosfett rumstempererat
1-2 msk kakao, 2 msk
1/2 dl havregryn (jag har endast fiberhavregryn hemma)
2 msk vatten
1 dl kokos att rulla bollarna i
Mixa allt i en matberedare (med knivarna på) till en slät massa.
Rulla bollar och rulla dem i kokos.
Förvara i kylskåp.

I Paleo av Åsa Söderberg med bloggen Fyscoachen hittade jag ett annat recept på nyttiga / inte så onyttiga chokladbollar.

Jag gjorde så här:
10 dadlar, urkärnade
1 dl mandlar
Mixa dadlarna tillsammans med mandlarna i en matberedare.
Tillsätt övriga ingredienser.
1 dl kokosflingor
3 msk kokosolja, 2 msk det var det sista i burken -för smakens skull räckte det
3 msk kakao
4 msk kokt kaffe, vatten
1 tsk vaniljpulver, vaniljsocker den här gången för det stod i skåpet
rivet skal av en apelsin
Mixa lite i matberedaren.
Rulla bollar och rulla i kokosflingor. Ställ i frysen till det är dags att servera.

Skillnaden i recepten är i mina ögon havregrynen. Havregryn är ett sädesslag som inte hör till Stenåldersmat om man ska hålla sig till jägarstenåldern som jag gjorde för ett antal år sen (inga sädesslag ska vara med). Om man nöjer sig med att undvika gluten -dvs inte är intolerant - så är havre det snällaste sädesslaget om jag förstått rätt.

Inga kommentarer: