Fotot är taget på tredjedagen.
Insåg att det kommer att ta många dagar innan det blir något nybakat.
När jag via en blogg hittade ett recept på bröd bakat i gjutjärnsgryta tog jag och provade det.
Men skam den som ger sig.
Jag satte mig och läste lite i mina böcker och letade reda på Martins bloggar Pain de Martin och Lite mer pain de Martin läste och provade igen.
Resultatet den här gången blev väldigt bra.
Här kommer receptet med mina justeringar.
Ingredienser
6 dl vatten
2 msk. honung
1 dl krossat linfrö,
2,5 dl havregryn
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 riven morot
Så här gör man
1. Rör ihop jäst och vatten. Tillsätt salt, honung,
2. Ställ degen med en bakduk över att jäsa över natten (i minst 12 timmar, jag lät den nog stå 14 timmar). Gärna 22-24 grader varmt, i mitt hem får det bli ovanför värmepannan.
3. Klipp en bit bakplåtspapper i lagom storlek för att passa inuti gjutjärnsgrytan. Ställ bakplåtspappret i någon annan form tex durkslaget. Vänd sedan degen i bunken 3–4 gånger med en träslev, vänd över degen i den bakplåtspappersklädda formen (durkslaget) och låt den jäsa i bunken i ytterligare ett par timmar.
4. Placera gjutjärnsgrytan på ett galler i ugnen och sätt på ugnen på 250° C. När ugnen (och grytan) är varm,
5.
Tag ut gjutjärnsgrytan ur ugnen och lyft upp brödet och lägg på galler med en bakduk över.
Det här brödet är otroligt enkelt att laga och kräver ingen knådning över huvud taget. Hemligheten bakom detta är gjutjärnets utmärkta värmeegenskaper och tyngden av det tättsittande locket, som gör att fuktigheten bevaras i brödet. Vi har bakat i en 24 cm rund gjutjärnsgryta från Le Creuset. Jag bakade i min gamla 3,8 liters gjutjärnsgryta från IKEA fyndad på loppis för många år sedan.
1 kommentar:
det ska jag prova så snart förkylningen gått över!
Skicka en kommentar