torsdag 30 juli 2015

Tygkassar kan man inte få för många av

 

Har några kassar i för mig ovanlig storlek som jag gillar den vänstra kommer från Västra Götaland jag gillar både modellen och trycket med text i blandade storlekar - man kan låta datorn gör liknande via Wordle, men sen ska det tryckas också. Den högra har jag sytt själv av ett IKEA tyg för många år sedan -lite längre handtag som även funkar att hänga över axeln.

Hittade tre IKEA stuvar som fick bli vars en kasse i olika modeller - det blev bara trådar över på bitarna.
- Färdigt mått ungefär bredd 39 cm, höjd 41 cm, botten 12 cm och två handtag 61 cm.
- Färdigt mått ungefär bredd 38 cm, höjd 37 cm, botten 10 cm och ett handtag 120 cm.
- Färdigt mått ungefär bredd 69 cm, höjd 45 cm, botten 19 cm och fyra handtag 69 cm resp 30 cm.
Enklaste möjliga sätt att skapa botten i kassen - vik upp 5-6 cm och sy fast i var sida. Nu kan man ställa ner tex ett mjölkpaket. Ser även snyggt ut när man lägger kassen platt.
Den här blev med vändsydda sömmar och avsydda hörn - lite krångligare men det sätt jag lärde mig först för att få till en botten. Storleken på kassen är ungefär som en blå plastkasse från IKEA och handtagen är precis som på dem både korta och långa. Det finns de som listat många förslag på vad man kan ha IKEA kassar till, här själv brukar jag ha en med mig i väskan när jag åker bort och så packar jag över halva väskans innehåll i en IKEA kasse för att lättare få överblick över mina grejer.
Vill man ha handledning med sömnaden kan man kolla Bea Szenfeld i Gokvälls Andra chansen.

torsdag 23 juli 2015

I serien att besöka öar

I år blev det Gotland igen, bilderna till vänster kommer från Furilden och de till höger från Fårö, det är något speciellt med öar som jag konstaterat tidigare här och här.

När man är borta på semester följer det lätt med någon liten souvenir hem i år blev det tre varianter av Ullgarn
1. Gotlandsgarn en produkt från Design & Hantverk - kravull från Kvie gård, Hangvar, spunnet av Fardhem Ullspinneri (om väl är det samma om Gotlands spinneri),  2-tr ca 172 m på 1 hg.
2. Ullgarn från Gotlandsfår, tillverkat av Ull & Piano tror att det stod att det var spunnet på Ihre gård,1-tr ca 400 m på 1 hg inköpt på Ringmurens hemslöjd.
3. Lamm och Bi Ullgarn av Gotlandsfår spunnet på Gotlands spinneri, 2-tr inköpt på Kvinnfolki. Knäckebröd från Gotlandsknäcke, the från Kränku, Lakrispastiller från Gränna mest för askens skull och så köpte jag Salmbärssylt, en bok från ett antikvariat fick också följa med hem, jag betalade en "Selma".
Jag besökte ocksä bla Jordnära och tittade på fina ekologisk kläder i bomull men på Yllet var det intee så mycket kläder som jag minns från mitt förra besök.
Kanske var jag på Linarve och såg kläder från Kandus och kanske var jag hos Boel Olaison. Jag vet att jag någonstans såg väldigt fina linneklänningar med nedsydda stråveck men minns inte märket eller affärens namn.
Det fanns väldigt mycket fint innanför ringmuren i Visby.

måndag 20 juli 2015

Utflyktstips - Kjugekull

Kjugekull nära Fjälkinge utanför Kristianstad rekommenderas för ett besök.
Just nu en liten utställning av Fröken J Svensson med återbrukstema.

Fin natur med trevliga landskapsvårdare - blommorna passar också Bin , filmtips om hur Bina har det. Om man är intresserad av klättring är Kjugekull tydligen också ett perfekt ställe.
Utsikt bla Ivö färjan - Skånes enda landsvägsfärja.
Väldigt god fika - försvann innan kameran kom fram - på Café Kjugekull.
Stickning på gång - tvåändstickade fingervantar med tre nyanser av grönt.


torsdag 16 juli 2015

Skolavslutningsklänning

Under många år från dess att jag var 11 år gammal hade jag som tradition att sy min skolavslutningsklädsel - kjol eller byxor men oftast klänning. Har på senare år dock skolkat ibland och återanvänt något gammalt eller t o m köpt något färdigt. 
I år visste jag vad jag ville ha så det var till att ta itu med det. Inspiration hade jag bland annat fått från Lenas klänningar, Textila inslags, Manduzanas, Karins Holmbergs, Nusses även här, Tyg och garns och Fru Perssons alla mycket fina klänningar i just den modellen jag ville ha.

Dessutom finns i garderoben en linneklänning i naturfärg från Jackpot inköpt på secondhand - jag har dock aldrig använt den. Tänkte när jag köpte den för en "Selma" eller så att jag skulle korta den och sy fickor av det som blev över men det fastande vid tanken - färgen klär mig inte så bra.
Årets skolavslutningsklänning hämtade många detaljer från denna - passform, kanal för band i ryggen men jag skippade dragkedjan, kortade den rejält och lade till mina favoritfickor, finns på några kjolar jag sytt. Tänkte att jag skulle rita av den gamla klänningen och sy en ny efter den men det blev för bökigt så jag plockade fram min bok Mönsterkonstruktioner damkläder av Inger Öberg och Hervor Ersman (länk till nya upplagan) med tillhörande grundmönster - jättebra att utgå ifrån och ganska lätt att fixa till så att det blir rätt med bystinsnitt mm.
När jag berättade för några kollegor att jag höll på att sy avslutningsklänningen av en gammal gardin, såg en framför sig en rödrutig köksgardin så det fick bli en liten detalj på ena fickan, övrigt tyg är en marinblå linnegardin, på avigsidan något solblekt, kanske egentligen ett bärbart provplagg - wearable toile. Ärmhål och halshål fick infodring ungefär  i form som Tyg och garn visar dock sydde jag fast mer efter Mot drömlivet i klädbranchens beskrivning - har axlar som har ganska olika form som jag provar gärna dem i ett ganska sent skede för att få så bra balans i en klänning som möjligt 
Till skolavslutningen uppvaktades även en student med gjutjärnsgryta och dubbelvirkade grytlappar (Bomullsgarn 8/4 dubbelt och virknål 4,5 mm) kompletterat med en liten virkad studentmössa mönster från Järbo.